Stefan Strömberg - Författare, folkbildare och föreläsare 

Skriver och föreläser om utvecklingsfrågor, Latinamerika, ishockey, Bergslagen, naturen och skogen och en hel del annat 


                            AKTUELLT

 

Här uppdaterar jag ständigt vad som händer. Allt från publicerade texter till föreläsningar som är på gång. Och det händer mycket nu.

Här är ett smakprov från utbildningsfilmen om författarbesök på skolor som jag skrivit manus till och spelat in på uppdrag av Bibliotekstjänst

https://www.btj.se/skolbibliotek/utbilda#SB14

Jag arbetar också med Shared Reading - högläsning och fördjupande textsamtal - och för närvarande håller jag till på ett äldreboende.
Men jag kommer gärna till skolor, vårdinrättningar och bibliotek.

Naturligtvis fortsätter jag med min samtalsföreläsning som bygger på Nettes och min bok och som du kan läsa mer om under Mina föreläsningar.


Och så naturligtvis: Fortsatt skrivande för Tidningen Global, Magasinet Hockey och Ekomuseum Bergslagen


I min senaste ledare i Tidningen Global ifrågasätter jag militärens ökade makt och deras önskan om att frigöra sig från demokratins långsamhet

https://https://tidningenglobal.se/2024/5-april-2024/lat-inte-militaren-fa-annu-mer-makt/ 


Min senaste blogg för Ekomuseum Bergslagen - Ett potpurri

Hur svårt kan det vara att lära av historien?
Omöjligt tydligen om man ser på utvecklingen i världen idag.
Så borde det inte vara.
I min senaste blogg på Ekomuseum Bergslagens hemsida och i ett svep över olika platser jag besökt, resonerar jag just kring skillnader och likheter mellan utveckling då och utveckling nu.Ekomuseum Bergslagen - ett potpurri att vila i. • Ekomuseum Bergslagen

Lennons ekollon eller Hökmarks kulor?

I min senaste ledare (28/12) skriver jag om John Lennon och Gunnar Hökmark.
Vad vill ha; Lennons ekollon eller Hökmarks kulor? Fred eller krig? Vi måste ta ställning.


Lennons ekollon eller Hökmarks kulor? (tidningenglobal.se)Ledare i Tidningen Global om en visionslös partiledardebatt

I min senaste ledare skriver jag om den sorgliga partiledardebatten på SvT i söndags (8/10).
Inga visioner.
Hårdare tag.
Övertro på tekniken.
Inte ett ord om naturen.
Ensidiga fördömanden.
Och så sd:s ledare som kallar långa fängelsestraff förebyggande.

Sorgligt var ordet.

En tragedi till politisk debatt - Tidningen GlobalI dagens ledare (6/10) i Tidningen Global skriver jag om människans märkliga prioriteringar.

"41,7 miljarder kronor beräknas kostnaden bli. På två mil väg lägger man alltså en summa som motsvarar mer än den dubbla miljö- och klimatbudgeten…"

Det är kostnaden för Förbifart Stockholm jag relaterar till och undrar om det är rimligt, om det verkligen är det vi vill? 


Människans obegripliga prioriteringar - Tidningen GlobalNy blogg på Ekomuseum Bergslagens hemsida - Om Oljeön och vad vi kan dra för lärdomar av det förflutna

"Med tanke på det samtal som förs idag om allt som den gröna omställningen påstås kunna förändra med elbilar, fossilfritt stål och ett alltmer digitalt samhälle, är det minst sagt spännande att fundera över hur drömmarna såg ut 1875."
Det är då världens äldst bevarade oljeraffinaderi började byggas på Oljeön i sjön Åmänningen i Bergslagen. Man får tillstånd att producera 159000 fat olja om året och det är, i runda slängar, vad vi förbrukar i världen per sekund idag.

I min senaste blogg på Ekomuseum Bergslagens hemsida berättar jag om ett besök på Oljeön och funderar både kring dagens utveckling och varför vi inte lär oss mer av det som varit.

Blogg • Ekomuseum BergslagenReleasefest för vår nya bok på Nav den 13 maj

I lördags var det releasefest för min och Nettes bok "Mellan oss skapas världen - känslor och tankar om vår enda jord".
Det blev en varm och engagerad kväll utifrån våra tankar om vår enda jord.
Härlig musik av Christian och Öivind, Magnus som lysande moderater, en mycket intresserad publik, ett fint evenemang av Daniel och Nav och så vi då och vår bok.

Det är angelägna frågor om naturen, sammanhangen och människan som vi skriver om. Frågor som inte går att fly från. Vår planet och därmed hela existensen är hotad.
Nu hoppas vi att såväl bok som de samtal och funderingar som lyftes i Navs lokaler sprids vidare. Genom läsning, i nya samtal och möten, i media och i evenemang av olika slag

Foto Daniel Lundqvist, Nav


I min nya blogg på Ekomuseum Bergslagens hemsida upptäcker jag Smedjebacken

Smedjebacken. Så nära och så långt borta skulle man kunna säga. Jag har rest runt i världen och i Sverige, utforskat Bergslagen och dess spännande historia, men jag glömde bort min hemort. Ja, den kommun där jag bor på deltid.
Men nu har jag åtgärdat detta och upptäckt vacker natur, rik kultur och en historia som rymmer en hel del att utforska vidare.

Smedjebacken - jag tar av från 66:an. • Ekomuseum Bergslagen


I min senaste blogg på Ekomuseum Bergslagens hemsida berättar jag om ett besök i Grängesberg om vintern

Vinter var det, som sagt, precis som denna gång när jag nu på allvar tar mig an ett Grängesberg som det var och det som är och upptäcker en hel palett av spännande små berättelser som tillsammans skänker liv åt en gruvbygd vars historia visar att man varit synnerligen betydelsefull för svensk ekonomi under flera sekel.
På Lyckliga gatans bageri, i närheten av järnvägsstationen, smälter jag sedan intrycken över en rejäl räkmacka och ett par koppar kaffe.


Grängesberg – Också på vintern • Ekomuseum Bergslagen


Ishockey och jämställdhet - Intervju med första kvinnan som dömer herrhockey på elitnivå

Häromdagen läste jag om en svensk ishockeymålvakt i NHL som begärt sig i personlig konkurs. Hans livsstil innebar, enligt honom själv, utgifter på 550 000 kronor i månaden.

Varför? När jag hör sådant känns det som om den sport jag följt ett liv tappat sin själ. Precis som så mycket annat i samhället.

Desto trevligare är fredagskvällen på Hovet i Stockholm. När jag först intervjuar Anna Hammar, den första kvinnan i Sverige som dömer herrhockey på elitnivå, i "katakomberna" under arenan och lyssnar till en människa som verkligen brinner för det hon gör och sedan ser en match på hygglig, men långt ifrån perfekt nivå.

Jag ser det överallt, hur pengarna förstör och befäster orättvisorna och förstör vår planet. Men jag möter också människor inom alla möjliga områden som vill något annat. Som fortfarande tycker att innehållet är viktigare än ytan. Som hellre är lyckliga än lyckade.

Låt oss inte glömma det. Hoppet lever, även om lågan fladdrar oroväckande mycket.I min senaste blogg på Ekomuseum Bergslagens hemsida skriver jag om ett möjligheternas museum

Fortfarande är det vinter och minusgraderna när jag skriver detta är många. Det är dock inte något som gör Ekomuseum Bergslagen mindre intressant.
Grängesbergs gruvområde en snöig decemberdag är något helt annat än om man kommer dit en stekhet julidag.
I min senaste blogg skriver jag om möjligheterna och det jag allra mest tänker på är möjligheterna att reflektera och försöka förstå den värld vi lever i idag när man möter gruvarbetarnas hårda verklighet, Dan Anderssons sånger eller industrins möte och krock med en natur som hotas alltmer för varje dag som går.

 

Svenska ishockeyförbundets jubileumsbok och lyckade föreläsningar

En lätt omtumlande vecka går mot sitt slut. En vecka som väl egentligen började redan förra fredagen med en inspirerande föreläsning på ett trygghetsboende i Kungsbacka.
Nu är jag just klar med tre härliga föreläsningar om att kunna ett språk (spanska) i Kronobergs län. Och som grädde på moset väntade sedan ett paket med Svenska Ishockeyförbundets jubileumsbok - där jag skrivit 8 porträtt - när jag kom hem.
Sådana här veckor tycker jag verkligen om mitt arbete...


Och så lite ishockey till; mitt porträtt av Honken i jubileumsboken

Utan Leif "Honken" Holmqvist hade jag aldrig blivit målvakt. Att se honom hålla nollan mot tjeckerna i VM 1969 var fantastiskt, varken mer eller mindre.
I Ishockeyförbundets jubileumsbok har jag skrivit hans porträtt. Det är ett av åtta stycken som jag står för och redan tidigare har jag berättat om Börje Salming. 


Om att få skriva om det jag brinner för

Jag känner stor glädje över att få skriva om olika ämnen. Ibland om Latinamerika, ibland Bergslagen och ibland om den skog som är alltmer hotad inte bara i Sverige utan i hela världen.
En sak som gladde mig extra mycket var när jag fick en förfrågan om att skriva några porträtt i Svenska Ishockeyförbundets jubileumsbok.
Ett av dem var Börje Salmings. När jag skrev det var hans sjukdom ännu inte allmänt känd. När jag skriver det här är han borta.
Det känns fint att ha fått skriva denne legends porträtt.Nu kan ni läsa min blogg om Engelsberg på Ekomuseum Bergslagens hemsida

Överallt hittar jag nya fascinerande platser när jag reser runt i Bergslagen och besöker  vad som ingår i Ekomuseum Bergslagen.
Denna gång skriver jag om Engelsberg; bruket, konsten, de vackra husen och så banden som kunde ha ödelagt alltihopa.
Nästa gång?
Det återstår att se, men klickar ni på länken här hittar ni fler av mina bloggar och mer information om Ekomuseum Bergslagen.

Blogg • Ekomuseum Bergslagen


Föreläsning i Stockholm den 10 januari - Världens Resor - om
Centralamerika

Mayakulturen i Guatemala, djurlivet i Costa Rica, kontrasterna mellan den för handeln viktiga Panamakanalen och Emberáfolkets liv i regnskogen och så livet i det lilla Belize.
Om detta, och så lite Nicaragua förstås, berättar jag i min föreläsning om Centralamerika där alla möten med människor, djur och natur utgör kärnan.
Och så återkommer jag naturligtvis till den ständiga frågan om vad som är utveckling och vem som avgör detta.


I nya numret av Magasinet Hockey skriver jag om en dröm som dog

Hon var en av vår mest lovande målvakter på damsidan. En hjälte i JVM 2018 när man tog silver.
Idag är Anna Amholt 22 år och fortfarande dålig i post-covid. Hon drabbades av covid redan 2020 och letar fortfarande efter lösningen på hur hon ska forma sitt nya liv. Hockeyn har hon gett upp.

Anna Amholts berättelse är en sådan där historia som får mig att stanna upp och känna allt från stark medkänsla till hur viktigt det är att leva här och nu och inte saker för givet.

Det är en berättelse som berör.Föreläsning i Kungsbacka den 20 januari


Den 20 januari föreläser jag om min 34 år med Syd- och Centralamerika på Eksta i Kungsbacka. 
Det är en stängd föreläsning, men om någon skola, organisation, bibliotek eller liknande i regionen är intresserad av en föreläsning samma vecka, kommer jag gärna.
Titta under fliken "Mina föreläsningar" så ser ni vad jag erbjuder.Idag handlar min ledare i Tidningen Global, som är den sista på ett tag, om proportioner och perspektiv i media

"Att reflektera över proportionerna i media och ur vems perspektiv nyheterna presenteras blir, enligt min mening, allt viktigare. Varför skriver man så mycket om en förrymd lappuggla och så lite om den krill som är ett fundament för livet på jorden? Varför får det inte större uppmärksamhet att det svenska biståndets nya inriktning blir närhet och vinst istället för omtanke och solidaritet?" 


Föreläsning i Stockholm den 10 januari - Världens Resor - om
Centralamerika

Mayakulturen i Guatemala, djurlivet i Costa Rica, kontrasterna mellan den för handeln viktiga Panamakanalen och Emberáfolkets liv i regnskogen och så livet i det lilla Belize.
Om detta, och så lite Nicaragua förstås, berättar jag i min föreläsning om Centralamerika där alla möten med människor, djur och natur utgör kärnan.
Och så återkommer jag naturligtvis till den ständiga frågan om vad som är utveckling och vem som avgör detta.


Nu kan ni läsa min blogg om Norberg och Nya Lapphyttan på Ekomuseum Bergslagens hemsida.

Norberg är ett spännande ställe som jag tycker alltmer om. Historien spänner från 1100-talets järnbrytning, via Engelbrekt och lugnande tal av Hjalmar Branting till Frida Hansdotters framgångar i slalombacken. 
Och så Elsa Andersson fantastiska café förstås.

Läs mer på Ekomuseum Bergslagens hemsida där ni hittar såväl fler av mina texter som information om vad man kan göra och se i Bergslagen.

Blogg • Ekomuseum Bergslagen


Idag handlar min ledare i Tidningen Global om sambandet hälsa, vaccintillgång och vinstmöjligheter - Klicka på länken längst ner och läs mer eller ta en prenumeration


"För det är klart att det är mycket lönsammare att tillverka covidvaccin i överflöd till länder som Sverige även om behovet för närvarande inte är akut, än koleravaccin till stater som Haiti där allting är kaos och man är helt beroende av hjälp utifrån när betalningen ska till."

Apropå att Sverige har så mycket covidvaccin att vi måste lagra i Tyskland, medan det däremot finns för lite vaccin i de 29 länder som drabbats av kolerautbrott.

Global rättvisa – Tankar om vaccin - Tidningen Global


Jag fick äran att skriva Börje Salmings porträtt i Svenska ishockeyförbundets jubileumsbok (100 år)


Inte många ögon var torra när legendaren Börje Salming igår (17/11) hyllades för sin fantastiska ishockeykarriär. Svårt sjuk tog han emot sina priser tillsammans med sin familj.
Jag fick uppdraget att skriva hans porträtt i Ishockeyförbundets jubileumsbok som just kommit ut och jag skrev det innan det var känt att han insjuknat i ALS. Det här är ett utdrag ur texten:

"Kanske är det ändå den där matchen i Canada Cup 1976, på hemmaplan i Toronto, som de flesta tänker på när Börje Salming och hans hjältestatus kommer på tal. Hyllningarna till spelaren med nummer 21 på ryggen inför matchen ville aldrig ta slut och varken vi svenskar eller förvånade kanadensiska spelare hade varit med om något liknande förut.
Mindre känt är efterspelet 15 år senare, också i Toronto, när den kanadensiska laget krävde att den traditionella presentationen inför matchen skulle plockas bort. Man ville inte riskera att ännu en gång bli hängande på klubborna i väntan på att hyllningarna till en motspelare ska ta slut.
Det är snudd på ännu större…"

(I boken skriver jag dessutom om bland andra Honken Holmqvist, Uffe Sterner, Kim Martin, Tommy Sandlin och Bengt-Åke Gustafsson)


Föreläsning Norberg den 19 november 2022
I senaste numret av Magasinet Hockey intervjuar jag min favoritexpert Petter RönnqvistIdag handlar min ledare i Tidningen Global sammanhangen och hur viktigt det är att inse att förenklingar sällan fungerar - Klicka på länken och läs mer eller ta en prenumeration


"Så här långt är det en enkel och vacker historia och det är nu det blir, just det, komplicerat. Costa Rica är nämligen beroende av turismen för att kunna bevara sina nationalparker istället för att hugga ner skogen, göra den till betesmark för boskap eller söka efter åtråvärda råvaror. Ja, det är samma turism som enligt de allra flesta måste trappas ner rejält, eftersom vi behöver se en betydande minskning av antalet flygresor och de utsläpp som resandet orsakar."

Det är komplicerat – Och vi måste våga erkänna att det är så - Tidningen Global