Stefan Strömberg - Författare, folkbildare och föreläsare 

Skriver och föreläser om utvecklingsfrågor, Latinamerika, ishockey, Bergslagen, naturen och skogen och en hel del annat 

     

      
BOKRECENSIONER, INTERVJUER, OMDÖMEN                 OM FÖRELÄSNINGAR, KOMMENTARER OCH -
     FAKTISKT - (LÅNG NER PÅ SIDAN) EN INTERVJU
     

Här hittar du kommentarer och recensioner, både utförliga och mer kortfattade.
De spänner över ganska lång tid. Pandemin gjorde det svårt för oss föreläsare (i gengäld skrev jag desto mer), men nu är jag ute och rör på mig igen.

Fullsatt på Jämshögs folkhögskola 1 mars


Föreläsning på trygghetsboende i Kungsbacka 20 januari
För en dryg vecka sedan föreläste jag på ett trygghetsboende i Kungsbacka. Det var en synnerligen angenäm upplevelse med intresserade åhörare, kloka frågor och samtal.
Det här gör jag gärna igen.

Så här sa arrangören:
”Stefan är en duktig föreläsare, som drar in publiken med en go blandning av anekdoter, fakta och skämt. Han binder skickligt samman allt med mängder av härliga bilder! Vi på Kolla Trygghetsboende är jättenöjda med hans föreläsning som han höll för oss!"
Föreläsning på biblioteket i Norberg den 19 januari - "34 år med Latinamerika - En bortglömd kontinent"

Tack för en inspirerande föreläsning om det mångfacetterade Latinamerika!

Stefan Strömberg besitter en gedigen kunskap som skapar nyfikenhet hos publiken.

Vi får bland annat lära känna människor han mött på sina resor, ta del av vackra naturskildringar samt viktiga nedslag i historiska och politiska skeenden, allt kombinerat med ett rikt bildmaterial. En både inre och yttre resa som ger upphov till många initierade samtal där det blir tydligt att vi människor delar samma förhoppningar oavsett vart i världen vi befinner oss.

Om föreläsningen ”30 år i Latinamerika” 20221118

Norbergs kommunbibliotek 


FÖRELÄSNING "DALARNA - PÅSKÖN, OCH ALLT DÄREMELLAN"
(Turné våren 2022)

Njudungsgymnasiet i Vetlanda 3 mars 2022
Vi har idag på Njudungsgymnasiet haft två spännande och ämnesövergripande föreläsningar med Stefan Strömberg. Temat för föreläsningarna var Möten som inspirerat. Elevgrupperna var från såväl yrkes- som studieförberedande program. Att få sitta ner och ta del av berättande är återigen på väg att få mer fokus. Idag fick vi på ett inspirerande sätt följa med på upptäckter och intressanta möten under alla hans resor till Syd- och Centralamerika. Genom bilder och personliga berättelser kring dessa fick personal och elever ta del kloka och informativa reflektioner kring global rättvisa och naturupplevelser. Att inspirera våra ungdomar till att våga vara nyfikna och ställa frågor kring varför vår värld ser ut som den gör är viktigt inte minst i den tid vi lever just nu. Stefan öppnade upp för diskussioner kring att se vikten av samband och helhet i den värld vi lever i och att alla kan bidra med genom att vidga våra perspektiv och se mer hållbara utvecklingsmöjligheter. Diskussioner som med all säkerhet kommer kunna följas upp i våra klassrum efter föreläsningen.

Det här är en föreläsning jag varmt kan rekommendera till elever och personal på gymnasieskolor. 

  
 Helena Lindbom, gymnasielärare


Jämshögs folkhögskola, Blekinge 1 mars 2022
Stefan har varit på skolan flera gånger tidigare.

Även vid detta tillfället lade han fokus på reflektioner och han hade många och bra bilder att visa. I sin personliga berättelse lägger han ut en stig där eftertanken och den inre resan är minst lika viktig som den yttre upplevelsen. Stefan delar med sig av en hel del personporträtt blandat med fantastiska vyer från sina många resor. Men det människor tar med sig är inte främst fotona, det är just uppmuntran till reflektion på den egna livsresan. Att hela tiden betrakta och begrunda de värden som samhället och vi människor vi håller högt eller låter oss bländas av. Se det vackra och hållbara vi kan forma gemensamt.

Jag rekommenderar Stefans föredrag till både mindre och större grupper, gärna grupper som kan ta upp tråden igen i samtal. 

    Solveig Wollin, präst och kursansvarig


Bokrecensioner

Dalarna-Påskön, tur utan retur - recensioner och kommentarer (boken)

Malin Bergendal, Tidningen Syre
"Orden och meningarna porlar fram, självklara som vattnet i en bäck, inte för att innehållet är självklart utan för att språket flyter så vackert och alltid leder vidare. Att läsa den är som att flyta med på resan utan behöva packa, hitta en taxi och lära sig hitta i Valparaiso. Och utan flygresorna." (Klicka på länken för hela recensionen)


https://tidningensyre.se/2020/3-juli-20/en-resa-genom-resorna-i-latinamerika/

Carolina Calderón Kultur & Integration
"En svensk som vågade gå ut ur sin komfortzon för att utveckla ett mer mänsklig och ett mer objetivt perspektiv på vad som verkligen är viktigt i livet. Latinamerika såg honom gå igenom sina exotiska, kontroversiella, passionerade, musikaliska, solidariska och lidande gator. Latinamerika öppnade sina armar för honom eftersom Strömberg hade ett uppdrag, ett livs uppdrag. Exakt samma uppdrag som var och en av oss har skyldigheten att utföra. Denna bok är en "MÅSTE HA".

Läsarkommentar 1
"Nu har vi läst ut denna bok av Stefan Strömberg
 Förvånas över att en så pass ”tunn” bok , kan innehålla så mycket.
Tankar och funderingar om det mesta, som för mej känns viktigt.
0rättvisor i världen, jordens möjlighet att överleva mm. Alltså inte enbart en reseskildring. Läs den❗️
Vi har läst sakta och begrundat.. Högläsning är trevligt.Passar bra nu i coronatider, och även efter❣️
Upplägget av boken gillas. Fint att se bilder i texten.


Ulf Lundén i Dalademokraten
"Boken ställer många frågor om livet, existensen. Vad menas exempelvis med utveckling? Och vem bestämmer vad som är utveckling?"
(För hela Lundéns text, klicka på länken.)


https://www.dalademokraten.se/logga-in/stefan-stromberg-aktuell-med-ny-bok-om-konsten-att-resa-pa-allvar

Ur Christer Olssons recension i BTJ nr 15 2020
Stefan Strömberg är författare, föreläsare och folkbildare. Reseskildringen Dalarna - Påskön, tur utan retur har många dimensioner. Strömberg ger sina samlade intryck i 24 korta avsnitt, ett för varje dag. Den yttre resan startar i Dalarna och slutar på Påskön – på vägen dit stannar han bl.a. i Buenos Aires, Santiago, Patagonien och vid Osornovulkanen. Den inre resan är minst lika omfattande; många möten ger nya perspektiv med intressanta reflektioner utifrån grundläggande demokratiska frågor. Författaren kan utifrån sin breda kunskap och sina erfarenheter problematisera dialogen med läsaren inom många områden, t.ex. om fred, rättvisa och miljöfrågor. Han förmedlar på ett klargörande sätt sina insikter, med perspektiv på kapitalism, begreppet utveckling och modernitet.

Läsarkommentar 2
Tack för en fantastisk läsupplevelse! Styrbjörn och jag har läst boken med stor behållning. Jag hade - trots att jag läst smakprovet - inte fullt ut förstått det filosofiska perspektivet. Men som jag tycker mig känna dig är du en eftertänksam person med starkt humanitärt patos och förstås, väl utvecklad hockeykunskap.

Vi hoppas att få en dedikation i vårt exemplar vid tillfälle!


OM NATURNÄRA ANDLIGHET OCH EKOLOGISKT TÄNKANDE - UMEÅ 24 NOVEMBER 2019 

Stefan förmedlar att vi, som enskilda och som samhälle, behöver hitta en ”vänskapsrelation” till skogen, bergen, sjöarna, djuren och människor som bygger på respekt, hänsyn och rättvisa.En omvändelse i dess sanna betydelse. Det uppskattar jag. 
Det var en inspirerande kväll som fick oss att tänka efter och reflektera.

Erik Hansson diakon i Ålidhemskyrkan Umeå


Kort samtalmed åhörare på Ö. Grevie folkhögskola 
i april 2018
- Du kommer väl tillbaka ,sa hon
- Inget som är bokat, men jag hoppas, sa jag.

- Men Kalle (arrangören) sa ju att det var två föreläsningar, sa hon.
- Jo, men han menade att det kommer en annan nästa gång. Inte jag, sa jag.
- Ååååh. Jag vill höra mer. Jag kunde inte fatta att det redan gått en timme när du sa att du skulle sluta, sa hon."
Ja, man kan bli glad för mindre...

 

 


Kommentar från en Kubaresenär - 2018

"Vad var det bästa med resan?Fantastisk färdledare Stefan. Kunnig, omhändertagande, vänlig och rolig. Härligt att få se i stort sett hela Kuba. Mycket intressant historia."

 

 

Omdöme om ett långt samarbete. Av Ann Jonsson, tidigare ABF-ombudsman, numera lärare på Bollnäs folkhögskola

"Mitt första möte med Stefan var under en projektresa till Uruguay på 90-talet och sedan dess har våra vägar korsats många gånger.
Under min tid som cirkelledare och ombudsman på ABF har jag kommit att utnyttja Stefans kunskaper vid flera tillfällen, dels genom hans böcker som vi använt i cirklar och kurser, men också som tolk vid våra egna projekt och som föreläsare.
Hans böcker om Latinamerikas utveckling har engagerat och inspirerat många människor. Under ett OPC projekt som jag deltog i använde vi dem också som grundmaterial i våra ”Läs och Res-cirklar” och som referensmaterial.
Jag har genom åren även anlitat honom som föreläsare på utbildningar och öppna föreläsningar. Han har en förmåga att engagera sina lyssnare i frågor som berör människors villkor och miljö och lyckas binda ihop Latinamerikas utveckling med Sverige idag på ett enkelt sätt. Som lyssnare vidgas min världsbild och min förståelse för andra kulturer. Hans engagemang har inspirerat många till att själv söka sig till olika utvecklingsprojekt.
Hans senaste åtagande i Kallampa har jag följt sedan starten med stort intresse"

 

Tannbergskolan i Lycksele 21 september 2017

I Lycksele körde jag den språkinspirerande föreläsningen "Lära för livet - Med ett nytt språk som reskamrat..." för första gången.Det gick mycket bra. Engagerade elever och lärare hörde på när jag pratade om vad spanskan betytt för mig när jag arbetat som journalist, författare, tolk, reseledare och projektledare.

Arrangören Janne Hult tyckte så här:

 


"Utifrån sina personliga berättelser kring möten med människor runt om i Latinamerika lyckas Stefan på ett bra sätt nå fram till  ungdomar och lärare. Alla uppskattar verkligen att lyssna till Stefan. Kunskaper om enskilda länder liksom utveckling och läget idag är några av de många ämnen Stefan belyser i sina berättelser." Jan Hult, arrangör (Europa Direkt, Norr) 


Den 18 april föreläste jag om Kuba på Världens Resor i Stockholm. Så här sa en av de som lyssnade

"Lagom blandning av personliga erfarenheter, historia osv Kanske du skulle ha lagt in någon lite kort videofilm från musikerna på gatan så att man fick lyssna lite Jag ger dig 10 p av 10 möjliga." Helena, en av åhörarna

 

 

 

 

 

I den här intervjun kan ni läsa om mitt författande. Varför jag började och vad jag vill... (kopiera och klistra in)

http://www.forfattarforbundet.se/manadens-medlem-i-minerva-stefan-stromberg/


Paneldebatt, Minerva, Författarförbundet 8 september 

"Det blev jättebra. Ni var alla 3 mkt bra, o det var bra att ni var olika. Men vi hade kunnat hålla på åtminstone en halvtimme till. Folk var nöjda efteråt, kände sig inspirerade.
Jag är imponerad över att du o sonen lyckas dra in pengar till Kallampa-projektet."

Det är klart man blir glad över sådana ord... Från paneldebatten i torsdag med Kajsa Ekis Ekman och Gunilla Lundgren.
Temat var författaren som aktivist och det är Anette Rosengren, författare, etnolog och arrangör p...å Minerva och Författarförbundet som uttalar sig.På Viking Line för representanter för föreningar för funktionshinder i ABF:s regi 7 juni

 

Förra veckan föreläste jag på Viking Line för representanter för föreningar för funktionshinder i ABF:s regi.
Mycket trevligt!
En av de som lyssnade var Gunilla. Här kan ni läsa vad hon tyckte:

En inspirerande upplevelse att lyssna på Stefan när han tog med oss på sin resa.
Inlevelse med både glädje och sorg, kultur, känslor, förståelse och mycket mer speglade denna resa och det kändes verkligen som att jag var med.

Gunilla Andersson
Ordförande i Epilepsiföreningen Södermanland

 

 

St Botvids gymnasium i Botkyrka 14 april

Det var verkligen en härlig förmiddag i Botkyrka, Jätteglad att nå fram!

"Stefans genuina engagemang smittar av sig. Efter föreläsningen sökte flera elever upp mig och berättade att de ville starta en insamling för utsatta barn. Med fina bilde...r och gedigen kunskap har Stefan lyckats med sitt budskap!"
Catarina Svensk, lärare på St Botvids gymnasium i BotkyrkaTurné i Skåne vecka 14

 

En kommentar från en åhörare och arrangör från kvällen på stadsbiblioteket i Hörby tisdagen den 5 april. Och, ja... Jag brinner för kampen mot orättvisor i alla sammanhang... (Läs mer om projektet på min hemsida. Länk längst ned)
Tack för fina ord.

"Att möta Stefan på biblioteket i Hörby en kväll i april var en djupdykning i klasskillnader, rättvisor och orättvisor. Hur fördelar vi jordens tillgångar och vad menar vi egentligen med välstånd? Och gör det egentligen skillnad fö...r andra om jag angagerar mig för att förändra orättvisor.
Det som gav mig efterverkningar var Stefans som jag uppfattade det, innerliga engagemang med och för människor som har funktionshinder och psykiska handikapp. Medmänniskor som alltid har det sämst i samhället och som först och mest drabbas av fördomar och orättvisor. Tack Stefan för ditt engagerande arbete. Du gör skillnad för världen. Inspirerande och givande att möta dig denna kväll i Hörby.

Susanne Meijer
ordförande ABF Hörby och kommunstyrelsens ordförande i Hörby."

 


 Föreläsning i Åsmansbo bystuga den 13 mars

"Tack Stefan för en fantastisk föreläsning om Latinamerika!! Du lyckades verkligen att fängsla oss med dina berättelser och tillika beskrivande bilder.
Jag längtar redan att få höra mer från alla dina resor."

 

Artikel publicerad på Latinamerikagruppernas hemsida

http://latinamerika.nu/fordjupning/fran-backpacker-till-folkbildare

Länken går till en intervju som Lari Honkanen på Latinamerikagrupperna gjorde med mig i Otavalo i Ecuador i november 2015.
Från bagpacker till folkbildare och den sammanfattar väl mina snart 30 år på resande fot.

 

 

 

Föreläsning Latinamerika - Solviks folkhögskola, december 2015

En kommentar från en av åhörarna:

"Det har nu gått några veckor sedan Din föreläsning på Solvik , om den skola Ni stödjer i Latinamerika. Fortfarande finns tankarna kvar kring de arbete ni utför. De upplevelser Ni har med befolkningen och myndigheterna, måste sätta bestående minnen. Barnens behov, tacksamhet och glädje. Jag och säkert många med mig , har funderingar kring de behov som finns för skolans fortlevnad. Glädjande nog verkade det finnas tankar, med en fortsättning och kanske då också med en nybyggd yrkesskola. Du lyckades på ett enkelt sätt fängsla oss deltagare.  

 

Ett Stort Tack och lycka till med Ditt
fortsatta arbete. "

 

Turné i Västerbotten, vecka 49 2015. Kommentar från Janne Hult, arrangör

"Genom sina många möten med människor i Latinamerika ger Stefan en beskrivande och läreorik bild kring utveckling, bistånd och att vara volontär.
Genom de personliga porträtten lär Stefan ut att Du och Jag har betydelse för andra människor i vår närhet och på vår jord. En fantastisk berättelse om engagemang och viljan att göra något för andra."

 

 

 

 

 

 

 

 https://cdn.fbsbx.com/hphotos-xpa1/v/t59.2708-21/12600703_10201149722783116_2049508175_n.pdf/H_14-15.pdf?oh=1cfc629500af3952f52acf60dd148dfc&oe=56B2D106&dl=1